Homeostaza – zdolność organizmu do zachowania stałych warunków wewnątrzustrojowych w przedziale wartości najbardziej korzystnych dla funkcjonowania organizmu. Jest to możliwe dzięki istnieniu odpowiednich, precyzyjnie działających mechanizmów regulacyjnych.
Wpływ stężenia glukozy we krwi na zaburzenia homeostazy:
- Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi powoduje uszkodzenie tkanek i narządów, np. nerek, serca i naczyń krwionośnych.
- Zbyt niskie stężenie glukozy we krwi powoduje m. in. Uczucie głodu, bóle głowy, trudności z koncentracją, niepokój i osłabienie.
Wpływ stężenia fibrynogenu we krwi na zaburzenia homeostazy:
- Zbyt duża ilość fibrynogenu zwiększa lepkość krwi, która wówczas z trudem przepływa przez naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko niedokrwienia.
- Niedobór fibrynogenu grozi trudnymi do zahamowania krwotokami.
Wpływ narządów na utrzymanie homeostazy:
1. Większość wytwarzanego ciepła pochodzi z:
- wątroby,
- mięśni szkieletowych,
- serca,
- mózgu,
- nerek.
2. W oddawaniu ciepła do otoczenia uczestniczą głównie:
- skóra
- drogi oddechowe.
WAŻNE POJĘCIA
Glukoza – stanowi podstawowy substrat energetyczny organizmu.
Termoregulacja – utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała.
Schemat termoregulacji w organizmie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz