Działalność zakończona. Witaj, klaso humanistyczna!

sobota, 3 grudnia 2011

Homeostaza [1]

Homeostaza – zdolność organizmu do zachowania stałych warunków wewnątrzustrojowych w przedziale wartości najbardziej korzystnych dla funkcjonowania organizmu. Jest to możliwe dzięki istnieniu odpowiednich, precyzyjnie działających mechanizmów regulacyjnych. 

Wpływ stężenia glukozy we krwi na zaburzenia homeostazy:
  • Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi powoduje uszkodzenie tkanek i narządów, np. nerek, serca i naczyń krwionośnych.
  • Zbyt niskie stężenie glukozy we krwi powoduje m. in. Uczucie głodu, bóle głowy, trudności z koncentracją, niepokój i osłabienie.
Wpływ stężenia fibrynogenu we krwi na zaburzenia homeostazy:
  • Zbyt duża ilość fibrynogenu zwiększa lepkość krwi, która wówczas z trudem przepływa przez naczynia krwionośne, zwiększając ryzyko niedokrwienia.
  • Niedobór fibrynogenu grozi trudnymi do zahamowania krwotokami.
Wpływ narządów na utrzymanie homeostazy:
 
1. Większość wytwarzanego ciepła pochodzi z:
  • wątroby,
  • mięśni szkieletowych,
  • serca,
  • mózgu,
  • nerek.
2. W oddawaniu ciepła do otoczenia uczestniczą głównie:
  • skóra
  • drogi oddechowe.
WAŻNE POJĘCIA
Glukoza – stanowi podstawowy substrat energetyczny organizmu. 
Termoregulacja – utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała.

Schemat termoregulacji w organizmie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz